A Honda Környezettudatos Vezetést Támogató Rendszere

A Honda bejelentette, hogy bevezeti a Környezettudatos Vezetést Támogató Rendszert, amely segít az autóvezetőknek, hogy gazdaságosabban közlekedhessenek a mindennapokban. A technológia a 2009 tavaszától kapható Insight hibrid családi autóban működik majd.

econ1

Ez lesz a világ első olyan rendszere, amely három különböző funkciót egyesít majd az üzemanyag-felhasználás hatékonysága érdekében: az ECON Üzemmód a motort, a váltót és a hajtáslánc egyéb elemeit ellenőrzi, hogy még gazdaságosabban működjenek; a vezetőt segítő funkció a sebességmérő színét változtatva támogatja a vezetőt a takarékos autózásban; az értékelés funkció pedig egyszerre ad pillanatnyi és hosszú távú visszajelzést a vezetési technikáról minden egyes utazás során.

A Honda azért fejlesztette ki a Környezettudatos Vezetést Támogató Rendszert, hogy segítséget nyújtson vásárlói számára a még gazdaságosabb közlekedéshez a mindennapi használat során. Az értékelő funkció virág-szimbólumokat felhasználva, összesített, hosszú távú visszajelzést ad; a falevelek száma folyamatosan növekszik, ahogyan a vezető beletanul a gazdaságos autóvezetésbe, és kialakítja azt a sima vezetési stílust, amelynek révén hatékonyabban használja fel az üzemanyagot. Az értékelő funkció vizuális jellege megkönnyíti és élvezetesebbé teszi a vezető számára, hogy az idők során egyre hatékonyabban vezessen.


A Környezettudatos Vezetést Támogató Rendszer legfontosabb tulajdonságai


1. ECON üzemmód

Az ECON Üzemmód összehangoltan vezérli a CVT-váltót és a motort, segítve ezzel az üzemanyag-megtakarítást.

Amint a vezető megnyomja az ECON feliratú gombot, a rendszer működésbe lép, és a gazdaságosabb működés érdekében összehangoltan vezérli a fokozatmentes CVT-váltót és a motort. Emellett az ECON Üzemmód automatikusan energiatakarékos módon vezérli a klímaberendezést is, meghosszabbítja az üresjárati kikapcsolások időtartamát, illetve növeli a lassítások során visszanyerhető energia mennyiségét, hogy még gazdaságosabbá tegye a vezetést.

2. Vezetés funkció

A Vezetőt segítő funkció valós idejű segítséget nyújt a gazdaságos közlekedéshez

Annak érdekében, hogy a vezető egyre tudatosabban spóroljon az üzemanyaggal, a sebességmérő háttérszíne tájékoztatja a vezetőt a pillanatnyi vezetési kondíciókról. A háttér zöld színű, ha az autó takarékosan halad; kékeszöld, ha az enyhe gyorsítások és lassítások révén a vezetés viszonylag gazdaságos; és kék, ha a jármű jelentős mennyiségű üzemanyagot fogyaszt az erőteljes gyorsítás vagy lassítás miatt. A kijelző révén a vezető mindig pontos képet kap a pillanatnyi üzemanyag-fogyasztásról, igyekszik majd minél tovább zöld színben tartani a képernyőt, mivel folyamatos ösztönözést érez, hogy takarékosan vezessen. A kijelző abban a tekintetben is világújdonság, hogy a gazdaságos vezetés érdekében nem csupán a gyorsítások, hanem a fékezések módját is értékeli.

econ2

econ3

econ4

 

 

 

3. Értékelés funkció

Az Értékelés funkció célja, hogy minél takarékosabb vezetésre biztasson, s arra ösztönözze a vezetőt, hogy autóvezetési stílusával minél inkább kímélje a környezetet.

Az Értékelés funkció a multi-információs kijelzőn jelenik meg, amely a műszerfal közepén látható. A Környezettudatos Vezetést Támogató Rendszernek ez az eleme virág-szimbólumokkal 'pontozza', ha az autós takarékosan vezet.

A gyújtáskapcsoló 'On' állása mellett a kijelzőn a pillanatnyi vezetési teljesítményt értékelő pontszám látható.

A gyújtás levételekor a felső sorban látható 'virágok' száma révén értékelhető az éppen befejezett utazás, míg a kijelző alján húzódó vízszintes sáv egy 'összesített pontszámot' jelez, ami az autó egész addigi élettartamára vetítve értékeli a takarékos üzemet.

A multi-információs kijelzőn a vezető az elmúlt három út megtakarítási adatait is megnézheti, s ugyancsak megjelenítheti a pillanatnyi és az átlagos fogyasztásra vonatkozó statisztikákat is.

A tavasszal bemutatkozó Insight modellben megjelenő technológia a világ első olyan berendezése lesz, amely valós időben és visszamenőleg is értékeli, hogyan befolyásolják a vezetési szokások az üzemanyag-fogyasztást.

econ5

econ6

econ7

econ8

econ9

 

 

 

 

 

(forrás: honda.hu)

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj