A fékrendszer tuningja II.

Vegyük először a gyárival csereszabatos tuning-lehetőségeket! A normál féktárcsát belső hűtésűre azért nem lehet egyszerűen cserélni, mert a belső hűtésű tárcsa sokkal (min. kétszer) vastagabb, ehhez másmilyen féknyereg kell, stb. Ilyen cseréket később írok le. Az egyszerűbb, olcsóbban és kevesebb problémával megvalósítható tuning a sport- vagy verseny-célú tárcsák és betétek használata.

A legtöbb autóhoz kapható típusazonos féktárcsa, átmenő furatokkal, vagy felületi hornyokkal. Ilyeneket lehet látni például a motorkerékpárok tárcsafékjein.

+: Nagyobb felület = jobb hűtés
A "fékport" (fékbetét porát) és a vizet a hornyok, furatok eltávolítják, javul a fékhatás

-: Az árán kívül nincs hátránya

!: Házilag ne készítsünk ilyet, meg se próbáljuk! Szerszámgépen se! Bármikor eltörhet... Az eltört féktárcsa azonnal beszorul a nyeregbe, a kerék blokkol.

Mi a helyzet a fékbetétekkel? Ezeken nem sok dolgot lehet variálni, hisz a méret adott. Gyakran van a betéten kiképzett horony, a célja a tárcsa hornyaival azonos: fékpor eltávolítása, jobb hűtés. Ezen kívül az anyagát szokták módosítani, nem egy fékbetét-gyártónak több változata is van ugyanahhoz az autótípushoz.
Az utcai betétek hidegen is jól fognak, túlforrósodva viszont vesztenek hatékonyságukból. A verseny-fékbetétek forrón is "harapnak", de hidegen nem hatékonyak. Be kell őket melegíteni! Ez utcai forgalomban nem lehetséges.

Elkopott fékbetétek

Fémszövet bevonatú csövek

+: Hamarabb jelentkező, tökéletes fékhatás
Fékcsövek mechanikai védelme

-: A belső, gumi részek elhasználódása nem látható, nem tudjuk a csövet szabad szemmel ellenőrizni
Ha bárhol máshol maradtak nem-fémszövetes csövek, azok nagyobb terhelést fognak kapni

!: Lehet, hogy nem kapható előre gyártott szettben cső-készlet, lehetséges hogy "méterre" kell megvenni a csöveket, és a fittinget (csatlakozások, stb) magunknak kellene rászerelni. Ebben az esetben keressünk fel szakműhelyt, esetleg rendeljük meg a teljes szettet (beszerzéssel együtt) a szakműhelyben.

Ez a módosítás is olyan dolog, amit egy egyszerűbb műhelyben - vagy akár otthon, kis szakértelemmel - megtehetünk, persze csak ha tudjuk, hogyan kell egy fékcsövet kicserélni. A fékrendszer csőrendszere a fix, autóhoz rögzített helyeken fém cső, a flexibilis csőszakaszokon (kerekeknél) pedig rugalmas anyag, ami gyári olcsóságú szerelvények esetén legtöbbször valamilyen belső erősítésű gumicső. Ezek nyomás hatására természetesen tágulnak. Vagyis, a pedál lenyomásakor létrejövő (elég nagy) nyomás csak részben fordítódik a fékezésre, egy másik része a gumi fékcsövek "felfújását" végzi. A fém bevonat nemcsak a nyúlást, felfújódást akadályozza meg, hanem védi is a csövet a mechanika hatásoktól.

Fém fékcsövek

Fék vagy mifene

Ha a csöveknek csak egy részét cseréljük ilyen nyúlásmentes darabra, akkor a többi (amit "úgy hagytunk", nagyobb terhelést kap. Ez persze nem vonatkozik a fékfolyadék-tartály és a főhenger között levő csövekre, hisz ezek nem magasnyomású csövek! Ettől függetlenül "jól áll" a gépházban a fémbevonatú csövezés - ha valaki ad a gépház kinézetére.

Tudnivalók a fékfolyadékok DOT számozásáról

A DOT-számozás a fékfolyadék minőségét jelzi. A DOT-3 a dobfékekhez volt használatos, tárcsafékes autókba DOT-4 fékfolyadékot kötelező tölteni. A nagyteljesítményű fékekhez DOT-5 -ön belüli folyadék szükséges, és az ezen belüli (DOT 5.1, stb) változatok egymással nem - vagy korlátozásokkal - keverhetőek! A fékfolyadékot időről időre le kell cserélni, mivel a fékfolyadéknak van egy úgynevezett "higroszkópos" tulajdonsága, vagyis vizet képes felvenni. Ez a víz nem kell, hogy a rendszerbe befolyjon, "megteszi" az egyszerű pára is, ami mindenütt jelen van. A víz önmagában nem probléma, hisz összenyomhatatlan. Viszont korrodálhatja a fékalkatrészeket, illetve mivel alacsony (100°C) a forráspontja, már kisebb fékezések esetén is felforrhat. Ez pedig egyenes út a rendszer le-levegősödéséhez. A cserét mindenképpen szakszervizben (de csakis ismerősnél, aki nem "csalja el" a dolgot) végeztessük, ugyanis autótípusonként változik a teljes fékfolyadék cseréjének szabályos menete. Két évente kötelező, de évente javasolt a fékfolyadék cseréje, ezt sokan elfelejtik! Erre rámehet egy kisebb tuning ára, de az első vészfékezésnék megtérül a befektetésünk.

Folytatjuk...

(forrás: Minden ami tuning, Celtia, 2004.)

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj