Testkábel tuning

Számtalan helyen, Ebay, tuning boltok és lapok, kaphatunk, láthatunk viszonylag borsos árért testkábel szetteket (gorund set), melyek autospecifikusak, egyszerűen beépíthetők, de mi is az értelme?

Az autógyárak takarékossági okokból legfőképpen az ún. "egyvezetékes" rendszert alkalmazzák autóink egyenáramu rendszereiben, ahol csak lehet.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Annyit, hogy a (-) vezető szinte minden esetben autónk karosszéria elemeiből tevődik össze. Az akkumulátor (-) pólusa legtöbb esetben a doblemezhez csatlakozik, a pólusról más vezető egyéb helyre nem megy el.
Az akkumulátor autónk " villamos energia" raktára.
Termelője minden esetben a generátor, mely (-) pólusa maga a fém teste, ez fémesen csatlakozik a motor-váltó egységhez, majd ezek általában a váltótól egy sodronnyal szintén a doblemezhez vannak bekötve. Egyéb esetekben elképzelhető, kialakult gyakorlat az is, hogy az egyik motortartó szilentbak van áthidalva rugalmas sodronnyal.
Villamos fogyasztóink a (-) pontot általában előre kialakított központi testpontokról kapják, ilyenek megtalálhatók a váznyúlványnál, a tűzfal utastér felőli oldalán, motortér felőli oldalon, stb. Innen, már szigetelt réz vezetékkel viszik tovább az áramot. Ez rendben is van, de pont itt a probléma forrása.
Ugyanis a közbe iktatott vas karosszéria/váz elemeknek a vezetőképessége 4- szer rosszabb mint a rézé, tehát a terhelő áram függvényében jelentős feszültségeséssel kell számolni, pláne a 2000.év előtt gyártott Honda modelleknél, illetve idősebb autóknál, ahol bizony a kötéseknél, fém elemeknél már azért kell némi korrózióval számolni. Az itt átfolyó áram egy része az adott pontokon hővé alakul, ahelyett hogy a megfelelő fogyasztóhoz jutna.
Ezzel az a probléma, hogy fontos villamos fogyasztóink 14V névleges feszültségre vannak méretezve ( ECU, világítás, önindító, klíma, ablaktörlő), rossz esetben viszont alig 12 V mérhető terhelés esetén kapcsaikon, mint működtető feszültség.
Ez viszont hatásfokukat rontja.

Ebből következik az, hogy mit is nyerhetünk egy testkábel tuninggal?

- korrektebb ECU működés, jobb gázreakciók,ebből következően némi teljesítmény növekedés és fogyasztás csökkenés
- könnyebb és gyorsabb indítás ( az önindító és a gyújtásrendszer nagyobb áramot kaphat indításkor, nem törik le annyira a feszültség)
- stabil alapjárat nagy teljesítményü fogyasztó bekepcsolásakor is (klíma, index, világítás, ablaktörlő)
-  nagyobb fényerejü világítás, pláne idősebb modellek esetén, mivel az ízzók a névleges 14V-on tudnak üzemelni
-  hatékonyabb hűtés, mivel a hűtőventillátor motor is a névleges feszültségén üzemel, tehát nagyobb fordulatra képes.

Aki jelentős teljesítmény növekedést vár el tőle, itt be is fejezheti a cikk olvasását, mert ki kell ábrándítanom őket, ugyanis a mérhető növekmény max. 1-2 le!

Gyakorlati megvalósítás:

Az előbbiek figyelembevételével azt kell mérlegelni, mit is egyszerűsített le a gyártó!
A következő pontokat kell minden képpen öszekötni, jó vezetőképességű, sodrott és szigetelt rézvezetékkel:

- Akkumulátor (-) kivezetése ---- motorblokk, vagy szívósor
- Motorblokk,vagy szívósor-----tűzfal motortér felőli része
- Motorblokk vagy hengerfej----- első zárhíd környéke

Az összekötésekhez min.10 mm2 sodrott és szigetelt réz vezetéket használjunk!

Szükséges anyagok, eszközök:

- kb. 2 fm 10mm2 keresztmetszetü Mkh vezeték
- 6 db ónozott 8-6 os szemes saru ( 6mm a csavarfurat ahová erősítjük)
- gyantázott forrasztó ón
- nagy hőteljesítményü forrasztópáka, hőlégfúvó, esetleg gáz forr. pisztoly
- aki nagyon profin akarja megcsinálni, annak kell még kb. 20 cm hosszú hőre zsugorodó Ryhem, vagy ennek megfelelő cső.

Testkábel tuning

A beépítés, legyártás lépései:

Mérjük fel és szabjuk le a vezetékeket.
Itt arra kell vigyázni, hogy a motor menet közben mozdul, tehát ne legyen feszes, hagyjuk hosszabbra, legalább 5-10 cm-el, figyelünk arra, hogy rögzíthető és esztétikus legyen!

Az akkusaru (-) 6-os csavarral van rögzítve, az első saru tehát az anya alá mehet egy alátét közbeiktatásával, keressünk a szívósoron vagy a blokkon ( hf-en) egy szintén 6-os csavart, ami alá lehet fogatni.

A másik két kábelnél hasonló képpen kell eljárni, arra vigyázva, hogy a zárhídon és a tűzfalon talált csavar alatti fém részt csiszoljuk, pucoljuk fémtisztára, majd úgy tegyük alá a sarut, és húzzuk meg a csavart.
Mivel ezek fényezett felületek ( bár nem magas fényűek), a kocsi színével egyező színü javítófestékkel való lefestés nem árt ( és esztétikus is), mert a levegőt elzárva megakadályozza a további korróziót.

Készítés:
- tisztitsuk le a vezeték szigetelését a saru vezetékbefogadó hüvelyének megfelelően
Testkábel tuning

- a sarut melegítve felülről töltsük fel forrasztóónnal
Testkábel tuning

- kihűlés után melegítsük rá az előre leszabott zsugorcsövet
Testkábel tuning

- szereljük helyére a kész testkábeleket
Testkábel tuning


Az egész művelet kijön kb. 2500 Ft-ból, a hozzávalók szinte bármelyik villamossági szaküzletben beszerezhetők. A megvalósításhoz alapvető műszaki ismeretek szükségesek, vagy egy ismerős, aki már " látott" forrasztópákát, ill. rendelkezik némi villamos gyakorlati ismeretekkel.

Természetesen különféle színű, szigetelésű ( sima műa., teflon, átlátszó..), vezetékeket és sarukat ( pl. aranyozott) lehet használni, kinek-kinek ízlése és pénztárcája szerint, viszont a keresztmetszet és az anyag lényeges:

Min.: 10mm2, réz!

Minden kedves Hondás társamnak jó munkát kívánok!

Kertay Gyuri


LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj