Moto2: információk a Hondától

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a FIM és a Honda megállapodása nyomán a japán cég lesz a 250-es géposztályt váltó új Moto2 kategória kizárólagos motorszállítója. A Honda a napokban nyilvánosságra hozott néhány információt az új erőforrásról.

Az új Moto2-250 kategóriában részt venni kívánó csapatoknak már nincs sok ideje jelentkezni, május 29-én, most pénteken lejár a nevezési határidő. A kérdés pedig igencsak komoly, hiszen mint arról beszámoltunk, a korábban ismertetett szigorú szabályok mellett a legutóbbi fejlemények szerint csak a Honda 600 köbcentis motorját használhatják a csapatok.

A hírek szerint a CBR600RR-ből származó továbbfejlesztett aggregát saját adatgyűjtő rendszerrel fog rendelkezni (nem telemetrikus rendszer, azaz állíthatósággal szerencsére nem rendelkezik, a mérnökök verseny közben nem tudják módosítani a motor beállításait). A motor elektronikai vezérlésére szolgáló számítógépet (ECU) szintén a Honda szállítja. Az eszköz többféle, nem módosítható gyújtástérképet fog tartalmazni. A légszűrőház szintén a Honda által szállított szabványos darab lesz.

Az eredeti szabályzásnak megfelelően a motorok fordulatszáma 16500-nálmaximalizálva lesz, valamint a zajkibocsátást is 115 dB értékre korlátozzák. Pletykák szerint az átalakított sornégyes blokkok maximális teljesítménye 160 lóerő körüli értékre tehető. A nevező csapatok számára elérhető lesz az erőforrás makettje és három dimenziós, számítógépes tervrajza. A csapatoknak már csak egy motort kell építeni az erőforrás köré.

A géposztállyal kapcsolatban időközben újabb pletykák is születtek. Jól informáltak tudni vélik, hogy a motorok egységesítése mellett az üzemanyag ellátását is egyetlen cégre bíznák a szervezők, nevezetesen a spanyol Repsolé lenne ez a monopólium. Ugyancsak szóba került, hogy a GP osztályhoz hasonlóan egyetlen szállítótól kellene vásárolni a gumikat is. Bár a Pirelli már korábban bejelentette, hogy nem tervezi a Moto2 sorozatbeli részvételt, a Dunlop, Michelin és persze a Bridgestone még szóba jöhet, mint kizárólagos szállító.

Számomra egyre inkább úgy tűnik, hogy az eredeti, kitűnő ötlet megvalósítása egy kifinomult, nagymértékben szabályozott típusbajnoksággá degradálták a szervezők üzleti érdekek alapján. Így múlik el a világ dicsősége…

(forrás: onroad.hu)

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj