Honda mérföldkövek VIII.

1960 Motorbicikligyártás szuzukában

A Honda 1961-ben a 250 és a 125 köbcentiméteres kategóriákban is az első öt helyen fejezte be a versenyt. A London Daily Mirror tudósítása szerint a motorok "olyanok voltak, mint a precíz óraművek". A Honda ekkor már a genfi SIP-tol (Societé d' Instruments de Physique) beszerzett, legfejlettebb svájci szerszámgépeken gyártotta motorjait, holott - mint Soichiro később bevallotta - nem engedhette meg magának ezt a beruházást. Elhivatottsága azonban meghozta gyümölcsét. "Amikor megnyertük a Man szigeti versenyt, hirtelen világméretű céggé váltunk." - mondta. Az ausztrál Tom Phillis megnyerte a 125 köbcentiméteres világbajnokságot, és ezzel közelebb vitte a márkát az alapítója által oly nagyon óhajtott célhoz.

Honda mérföldkövek VII.

1959 F-150 kapa

A Honda erőfeszítéseit először 1959-ben koronázta siker. Motorjai 14.000/perc fordulatszámon 16 lóerőt teljesítettek, és a 125 köbcentiméteres motorkerékpároknak kiírt TT futamon elért hatodik, hetedik és nyolcadik helyezésekkel elnyerte a legjobb gyári csapat címet. 1960-ban a 250-es kategóriában a Honda futott be a negyedik, ötödik és hatodik helyen, a 125-ösök között a 6-10. helyen Hondák végeztek. Azonban a Honda felkészültsége és eltökéltsége révén jóval azelőtt kivívta a neki járó tiszteletet, mint hogy egyetlen TT futamot is megnyert volna.

(forrás: honda.hu)

Honda F1 történelem III.

2000-től napjainkig

A Honda 2000-ben tért vissza a sportba: a fiatal British American Racing csapatnak szállított motorokat, és közösen végezték a karosszéria fejlesztését. Az évek során a Honda oka az F1-es szereplésre változatlan maradt: mérnökei a legmagasabb szintű műszaki kihívások megoldása közben szereztek nagy gyakorlatot, míg a márka neve világszerte egyre ismertebb lett. Jacques Villeneuve (Kanada) és Ricardo Zonta (Brazília) vitte a Honda zászlaját 2000-ben, amikor a Honda visszatért az F1-be. Villeneuve hétszer, míg az első évét töltő Zonta háromszor végzett pontszerző helyen.

Bővebben: Honda F1 történelem III.

Honda mérföldkövek VI.

1953 H-típusú motor

A nehézségek ellenére továbbra is a Honda volt Japán legnagyobb motorkerékpár-gyártója, így 1954. márciusában benevezett egy csapatot a sao paulói versenyre. Soichiro Honda világ életében erre a lehetőségre várt. A harmincas években autóversenyeken indult, és azóta szerette volna feltámasztani versenyzői ambícióit. Elhatározta, hogy a Honda részt vesz a nagy-britanniai TT (Tourist Trophy) versenyeken. 1954 júniusában a Man szigetre utazott, hogy személyesen tekintse meg a motoros világ által a teljesítmény csúcsaként emlegetett eseményt. Úgy vélte, ha sikerül megnyerniük egy TT futamot, azzal világszerte meggyőzi a vásárlókat a Honda motorkerékpárok minőségéről.

Bővebben: Honda mérföldkövek VI.

Honda F1 történelem II.

1983-1992

Miután a Honda megvetette a lábát a világ legjobb autógyártói között, beváltotta 1968-ban tett ígéretét, és 1983-ban visszatért a Formula 1-be. A vállalat tizenöt éves távolléte alatt azonban a Formula 1 szinte teljesen átalakult. A Honda visszatérése az F1-be időben egybeesett a turbókorszak csúcsával, amelyek jelentősen felülmúlták a 3,0 literes szívómotorok teljesítményét, s ebben a Hondának nem voltak tapasztalatai.

 

Bővebben: Honda F1 történelem II.

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj