Interjú: Nick Fry a csapatstratégiáról

A Brawn GP Spanyol Nagydíjon aratott vasárnapi kettős győzelme, illetőleg a futam során a csapat által hozott stratégiai döntések találgatásokat indítottak el, melyek azt boncolgatták, hogy vajon a brit alakulat a jelenleg a világbajnokságot vezető Jenson Buttont részesíti-e előnyben Rubens Barrichellóval szemben - hasonlóan ahhoz a szituációhoz, mely Michael Schumacher idejében a Ferrarinál volt tapasztalható.

 

Az összeesküvés-elmélet gyártóinak állításait a Brawn GP vezetése nem késlekedett tagadni. Nick Fry az Autosport-nak elmesélte, hogy valójában mi történt.

 

Tisztázná a pilótákkal kapcsolatos mai stratégiai szituációt? Mindkét versenyző három kiállásos taktikával kezdte a futamot?

 

Nick Fry: Igen, eredetileg mindkét versenyzőnk három kiállásos stratégiával tervezett. Okos döntés volt Jenson csapata részéről, hogy menetközben váltottak. Ez nyilvánvalóan a lehető legjobban végződött.

 

Mi volt az oka, hogy Jenson két kiállásos taktikára váltott?

 

NF: Nyilván kevesebb üzemanyag volt az autójában, mint Rubensnek, és azt feltételeztük, hogy az elején el fog húzni. Amikor ez nem történt meg, szét kellett őket választani. Erről egyébként már a futam előtt is sokat beszéltünk. Volt tervünk az ilyen esetre, és kiderült, hogy ez volt a legjobb. Egy kicsit aggódtunk Massa és Vettel miatt - Rubens vonatkozásában -, de ez lényegtelenné vált, amikor ők ketten együtt jöttek ki a boxba. Ezen kicsit meglepődtünk, mivel azt hittük, hogy Vettel kicsit tovább marad kinn. Nem tudom, hogy ezt vajon előzetes megfontolásból tették-e, illetve hogy ez volt-e a tervük.

 

Mi a válasza azon összeesküvés-elmélet gyártók számára, akik szerint szándékos húzás volt, hogy Jenson Buttont előnyben részesítették Rubens Barrichellóval szemben?

 

NF: Nem. A garázs mindkét oldala versenyzett, és ahogy hallgattam őket, óriási volt az eltökéltségük - először Jensonnél, hogy kiautózza a kellő különbséget, azután pedig a garázs Rubens felőli oldalán, némi csalódottsággal a végén, amiért nem jött össze.

 

Az ember kellemes helyzetben van, amikor ki kell választania, milyen stratégiát akar egy versenyző számára, hogy az megnyerje a futamot. Ross, mint vezető mennyire tartja magát távol ettől? Még mindig benne van a döntésekben, vagy hátrébb áll, és hagyja, hogy a csapat csinálja?

 

NF: Ross még mindig nagyon nagy szerepet játszik mérnöki és stratégiai szempontból is. Ez az ő igazán erős oldala. Fantasztikus embereink vannak, akik a stratégián dolgoznak, és nyilván ott vannak a versenymérnökeink és a pilótáink is, akik ugyancsak hatalmas szerepet játszanak. Az, hogy Ross velünk van, és felteszi a megfelelő kérdéseket, óriási hasznot jelent a csapat számára.

 

Amikor ilyen döntést kell hozni, és mindkét oldalnak elő kell állnia egy ötlettel, ki hozza meg végül a döntést?

 

NF: A folyamat voltaképpen úgy néz ki, hogy a stratégiafelelősök a versenymérnökökkel együtt maguk végzik a munkát. Annak, hogy Ross velünk van, az az előnye, hogy ha ő nem ért valamivel együtt, akkor közbelép. Azt hiszem, az egyik legjobb dolog Rossban az, hogy ő nem fontoskodva trónol a megbeszéléseken, hanem olyan valaki, aki nem beszél túl sokat, feltesz néhány kérdést, és ha minden az elképzelései szerint alakul, akkor csak csendben figyel. Csak akkor lép közbe, ha a dolgok nem terv szerint haladnak. Ross nagyon jó a felelősök kijelölése terén.

 

Tehát Jenson érkezett először a boxba, és változtattak a taktikán. Amikor ezt követően Rubens is kijött, a csapat döntése volt, hogy különböző stratégiát alkalmaznak, vagy a két tankolásra való átállás lehetősége Rubens emberei számára is nyitva állt?

 

NF: Nyilván ők is átállhattak volna, ha szerettek volna, de eléggé határozottak voltak azzal kapcsolatban, amit csináltak. Először úgy volt, hogy egymáshoz nagyon közel fognak kijönni. Tulajdonképpen, amikor átálltak a stratégiával, Rubens még mindig elöl volt. Nem tudom, mi történt az utolsó etapokban. Nyilvánvaló, hogy minden időt ott veszített el. Ahelyett, hogy előnyre tett volna szert - a verseny azon szakaszában úgy gondoltuk, hogy Rubens fog nyerni másfél másodperccel -, másként sült el a dolog a második kiállás után.

 

Mennyire volt fontos ez a hétvége, hiszen a nagy fejlesztési erőfeszítések erre a futamra koncentrálódtak?

 

NF: Úgy gondolom, az a fontos, hogy az új csomag, amit az autóra szereltünk, működött. Nyilván gondoltuk, hogy így fog történni, és ez egy olyan pálya, ahol mindenki meglehetősen versenyképes tud lenni. A Red Bull nagyon jó aerodinamikai szempontból, és ez egy olyan pálya, ahol tudtuk, hogy erősek lesznek. Így az, hogy megvertük őket, nagyszerű dolog. Szerintünk Monacóban jó esélyeink vannak, és hisszük, hogy az autó jobb lesz azon a pályán, talán még jobb is, mint itt.

 

A fókuszpont most a bajnokságra fog áthelyeződni? Ilyen kezdéssel még egyetlen pilóta sem veszítette el a világbajnoki címet.

 

NF: A nézőpontunk az, hogy még mindig futamról futamra kell gondolkodnunk. Még mindig nagyon a szezon elején vagyunk, és szerintem egyikünk sem gondol túl sokat a bajnoki címre. A lehető legjobb munkát kell végeznünk - és végig ezt is tesszük. A csapat túlélésének köszönhetően megtanultuk, hogy egyszerre csak egy lépést tegyünk, és igazából ugyanezzel a filozófiával is folytatjuk a munkát. Minden nap egy új nap, és mi próbálkozunk, és megteszünk minden tőlünk telhetőt. A fiúk nagyszerű munkát végeznek, hatalmas a lelkesedés a csapatban, és most már kezdenek belezökkenni a rendes kerékvágásba.

(forrás: formula.hu)