Interjú Jenson Buttonnel

Annak ellenére, hogy sok évet eltöltött már a Formula-1-ben, eddig úgy tűnt, Jenson Button sosem volt igazán jó időben jó helyen ahhoz, hogy a világbajnoki címért küzdhessen. Az elmúlt néhány évben különösen sok bírálat érte, ám a brit pilóta sosem adta fel, és elmondása szerint mindig hitt abban, hogy az élet többet tartogat számára, mint a középmezőny. Most a Brawn GP csapattal Button végre megmutathatja tehetségét. Úgy tűnik, hogy a tapasztalt versenyző élvezi a világbajnoki tabella élén betöltött új szerepét, annak ellenére, hogy nagyon is tisztában van azzal, hogy ellenfelei a sarkában lihegnek.

 

 

A Bahreini Nagydíj hétvégéjén Jenson Button interjút adott a Forma-1 hivatalos oldalának.


Jenson, számos vesződségekkel teli szezon után most hirtelen a bajnoki címért küzdesz. Lépést lehet egyáltalán tartani ezzel a gyors fejlődéssel?

 

Jenson Button: Nos, az elmúlt néhány év eléggé nehéz volt, de a Forma-1 arról szól, hogy egy csapat tagja vagy, és ha a csapatnak nem megy jól, akkor te sem vagy versenyképes. Most fantasztikus dolog, hogy egy olyan csapattal lehetek, amelyik versenyképes, és így én is jó munkát tudok végezni. Persze, lenyűgöző dolog hat ponttal vezetni a bajnokságot. Mindig hittem abban, hogy itt a helyem. Ha az ember elveszíti az önmagába vetett hitét, akkor nem való többé a Forma-1-be.


Van néhány pilóta a paddockban, akik nemrég még hősök voltak, ám most gyengébben szerepelnek. A te esetedben pont ellenkező a helyzet. Gondoltad volna, hogy a karriered még ilyen meglepő fordulatot tartogat számodra?

 

JB: Ez az, amiben mindig reménykedsz, és ami miatt folytatod a Forma-1-et. Még ha volt is néhány rossz éved, mindig azt gondolod, hogy lehetséges. Mindig tudtam, hogy versenyképes az idei autónk - persze azt nem, hogy mennyire -, ezért akartam mindenáron a rajtrácson lenni.

 

Kilenc év alatt egyetlen nagydíjat nyertél, aztán idén egy hét leforgása alatt kettőt, amit egy harmadik hely követett Kínában. A dobogó lesz az új otthonod?

 

JB: Remélhetőleg! A Forma-1-ben az ember minden versenyt meg szeretne nyerni. De mindig jelen van az állandóság kérdése is. 2004-ben 11 dobogós helyezésem volt, de még csak a közelébe se kerültem annak, hogy megnyerjem a világbajnokságot. Meggyőződésem, hogy idén sokkal jobbak leszünk, és többet állunk majd a dobogó tetején.


A Renault főnöke, Flavio Briatore szerint nem a megfelelő ember és nem a megfelelő autó vezeti a bajnokságot. Mit gondolsz erről?

 

JB: Úgy gondolom, nem a megfelelő ember nyilvánít véleményt. Flavio nagyon szókimondó ember, és ha szerinte az, hogy mi vezetjük a bajnokságot, rossz a sport számára, akkor lehet, hogy az ő nyilatkozatai rosszak a sport számára. Szerintem az, hogy a csapatunk versenyképes, egy kicsit izgalmasabbá teszi a Forma-1-et. Az, hogy új pilóták vannak elöl, állnak a dobogón, és nyernek futamokat, jó a sport számára. Ezt támasztják alá az emberek visszajelzései is, amiket kapok. Remélhetőleg még sokáig így fog folytatódni, mert nagyon keményen hajtottam ezért, és ezt az eredményt már senki nem veheti el tőlem.

 

Kínában nem nyertél, de mennyire örültél Vettel győzelmének? Ez megmutatta, hogy az eltérő diffúzor önmagában nem garantál győztes autót, és hogy mindenkinek van esélye nyerni, aki a tél folyamán rendesen megcsinálta a házi feladatát.

 

JB: Nos, az első két futamon nagyon versenyképesek voltunk. Kínában az esőben ez nem így volt. Jó érzés, hogy versengünk ott az élen. A Red Bull autói nagyon gyorsak voltak Kínában. Még csak a közelükbe sem tudtunk kerülni. A Toyota is nagyon jól teljesít. Az első futam nem volt egyszerű, hiszen bent volt a biztonsági autó, a második futamon pedig leszakadt az eső, úgyhogy egyik verseny sem volt sétagalopp. Nagyon érdekes lesz látni, hogy hol állunk ezen a hétvégén.


Meglep, hogy a szokásos élmenők ennyire visszaestek?

 

JB: Igen, persze, hogy meglep, hogy a Ferrari eddig még nem szerzett pontot, de láthattuk, hogy a McLaren mindkét pilótája jó munkát végzett Sanghajban, úgyhogy ők elég sokat fejlődtek. Kétségem sincs afelől, hogy a tavalyi élmenő csapatok fejlődni fognak - a kérdés csak az, hogy mikor. Úgy hiszem, hogy amikor visszatérünk Európába, a McLaren sokkal erősebb lesz. De hogy ez elég lesz-e nekik ahhoz, hogy az élre kerüljenek, azt nem tudom. Jelenleg inkább a Red Bull és a Toyota autóira figyelünk.


Az első két futamon a Brawn GP autói domináltak, Kínában kicsit más volt a helyzet. A többiek lettek jobbak, vagy a BGP001 hagyott cserben egy kicsit?

 

JB: Ausztráliában a kocsi gyors volt. Kínában más csapatok is versenyképesek voltak, különösen az esős körülmények között, ami számunkra nagyon nehéz volt. Nem hiszem, hogy múlt hétvégén ki tudtuk hozni a legtöbbet az autóból. De még ha képesek is lettünk volna erre, akkor sem hiszem, hogy olyan gyorsak lettünk volna, mint a Red Bull autói. Az ő autójuk így van megépítve. Jobban működik esős körülmények között. Meg kell néznünk, mi ennek az oka, és meg kell próbálnunk fejlődni.

 

Mit látunk tőletek ezen a hétvégén? Az eddigi három versenyből ítélve ki a legnagyobb kihívótok?


JB:
Meglehetősen biztos vagyok abban, hogy versenyképesek leszünk itt. A fő ellenfeleink újra a Red Bull és a Toyota lesznek. A csapattársam is biztosan nagy ellenfél lesz. Nagyon várom már a futamot, és fontos, hogy a dobogón végezzek. De most szeretnék megint a tetejére állni!

(forrás: formula.hu)

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj