Jenson Button megnyerte a Maláj nagydíjat

100%-os teljesítmény után a Brawn GP a második futamon is győzedelmeskedni tudott. A Maláj GP első helye azonban nem volt olyan egyértelmű Jenson Button számára, mint az évadnyitón.

A rajtnál ugyanis Nico Rosberg a negyedik helyről úgy jött el, mint annakidején Alonso a csodarajtoló Renault-val. Az első kanyarhoz érve a Williams kiválósága meg tudta tartani előkelő pozícióját, és miután az autója is remek formában volt, az eső megérkezéséig egészen jól tartotta magát. Az égi áldás közbeszólásáig komoly esélyese volt a dobogóra, attól fogva azonban mindenki a sors játékeszközévé vált.

Kimi Räikkönent például a csapata hajította bele a gödörbe azzal, hogy egy zseniálisnak tűnő, de annál veszélyesebb húzással, vizes gumikat tettek fel a Ferrarira még az eső megérkezte előtt. A zuhany azonban csak nem akart időben jönni, így a gumi szinte használhatatlanná vált, s mire elkezdett esni az eső, már teljesen „megsemmisült". Ennek hatására 2007 világbajnoka a célba érkező versenyzők közül az utolsó helyet foglalhatta el.

Jenson Button, aki a rajt utáni harmadik kanyarba csak a negyedik helyen tudott elfordulni, végül győzedelmeskedni tudott. Ehhez előbb a teli tankos Fernando Alonsót kellett megelőznie, majd Trullin és végül Rosbergen is át kellett gyalogolnia. Érdekes módon azonban végül egyikőjükkel sem kellett megküzdenie az első helyért. Arra egy remek húzás után a rajttól csak nyolcadik helyen eljövő Timo Glock jelentkezett be. A német versenyző autójára a várhatóan nagy zuhatag ellenére is csak köztes gumit szereltek fel, ami zseniális döntésnek bizonyult. A komoly hátrányban lévő Glock a könnyed eső mellett úgy előzte az előtte haladókat, mintha egy másik géposztályban autózott volna.

A Brawn nyilván nem akarta megvárni, míg Jenson Buttont is bedarálja, így a brit versenyző a bokszba gurult hasonló gumikért. Ez azonban mégsem bizonyult oylan jó döntésnek, mert az igazi eső csak ez után következett. Button tehát ismét visszajött, ahogy be kellett jönnie Glocknak is.

Mire mindenki végzett a kerékcserével Button ismét az élen találta magát, és ami még fontosabb, éppen ekkor ment el Timo Glock Nick Heidfeld mellett. Mindez azonban nem volt elég ahhoz, hogy a német meg is tartsa ezt a helyét. A futamot ugyanis a nagy esőzés miatt rögtön ez után megállították, így a sorrend maradt a jelzett köriben regisztrált, vagyis a dobogón a sorrend: Button, Heidfeld és Glock lett.

A negyedik helyre Jarno Trulli érkezett be, akit Rubens Barrichello követ a sorban. A verseny teljes leállításáért lobbyzó Mark Webber lett a hatodik, aki mögött a 12. helyről rajtoló Lewis Hamilton végzett. A rajtnál az élre álló, és a mezőnyt sokáig vezető Nico Rosberg végül csak a nyolcadik helyet tudta elcsípni.

Miután azonban a mezőnyt a nagy esőzés miatt a teljes táv 75%-án belül állították meg, így mindenki fél ponttal lehet csak gazdagabb. Jenson Button azonban ennek ellenére is rendkívüli módon meg tudott lógni a mezőnytől, ami nem túlzottan jó előjel a korábbi nagy csapatok számára. A Ferrari és a McLaren ugyanis a második futamot követően is majdhogynem pont nélkül áll a bajnokságban.

Hogy a Formula-1 két legnagyobb küzdőjének sikerül e felállnia a padlóról, az csak két hét múlva fog kiderülni. A száguldó cirkusz résztvevőinek következő összecsapására az április 19-én megrendezésre kerülő Kínai Nagydíjon kerül sor.

Hely

Versenyző

Csapat

Kör

Hátrány

Pontok

1

Jenson Button

Brawn-Mercedes

31

Győztes

5

2

Nick Heidfeld

BMW Sauber

31

+22.7

4

3

Timo Glock

Toyota

31

+23.5

3

4

Jarno Trulli

Toyota

31

+46.1

2.5

5

Rubens Barrichello

Brawn-Mercedes

31

+47.3

2

6

Mark Webber

RBR-Renault

31

+52.3

1.5

7

Lewis Hamilton

McLaren-Mercedes

31

+60.7

1

8

Nico Rosberg

Williams-Toyota

31

+71.5

.5

9

Felipe Massa

Ferrari

31

+76.9

10

Sebastien Bourdais

STR-Ferrari

31

11

Fernando Alonso

Renault

31

12

Kazuki Nakajima

Williams-Toyota

31

13

Nelsinho Piquet

Renault

31

14

Kimi Räikkönen

Ferrari

31

15

Sebastian Vettel

RBR-Renault

30

+1 Kör

16

Sebastien Buemi

STR-Ferrari

30

+1 Kör

17

Adrian Sutil

Force India-Mercedes

30

+1 Kör

18

Giancarlo Fisichella

Force India-Mercedes

29

+2 Kör

Ret

Robert Kubica

BMW Sauber

1

+30 Kör

Ret

Heikki Kovalainen

McLaren-Mercedes

0

+31 Kör

(forrás: formula.hu)

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj