Richards: Túl kockázatos befektetés lehet az F-1

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Prodrive-ot irányító David Richards vezetésével menekülhet meg a Honda, feltéve, hogy a brit szakember és a befektetők felvállalják a kockázatot. Richards mindenesetre szívesen visszatérne, de racionálisan közelít a Formula-1-hez. richards

Ahogy a Honda bejelentette azonnali kivonulását a Formula-1-ből, szinte azonnal felmerült David Richards és a Prodrive neve, mint lehetséges megmentőé. A brit szakember pénteken közel-keleti befektetőkhöz repült, akikkel a felvásárlásról tárgyalt, de álláspontja szerint nagyon körültekintőnek kell lenniük, mielőtt elköteleznék magukat az igen rizikós üzlet megkötése mellett.

"A Közel-Keleten van egy csoport, ami már egy év támogatni akarja, hogy beszálljak a Formula-1-be. Ugyanakkor meg kell találnunk erre a megfelelő időpontot" - mondta Richards a Mail on Sunday című napilapnak.

Richards a Prodrive élén a világ autósportjának szinte minden jelentős kategóriájában megfordult, és nagyrészt győztesként távozott. A Honda jogelődjének tekinthető BAR istálló az ő irányítása alatt érte el történetének eddigi legjobb eredményét, a konstruktőri második helyet 2004-ben, Richards tehát "látatlanban" is tisztában azzal, mekkora terhet jelent a csapat felkarolása.

"Amikor az ember hideg fejjel leül és felismeri, hogy mekkora felelősséget kell vállalnia, - beleértve a munkaerő és az erőforrások átfogó átalakításának szükségét - a befektetőknek sokáig és keményen gondolkodniuk kell, mielőtt rizikót vállalnak" - magyarázta Richards.

"A pénzügyek terén egy nagy szakadékot kell áthidalni, először talán három évre, mielőtt ki lehetne egyenlíteni a bankszámlákat."

A Mail on Sunday értesülései szerint két arab befektetőcsoport érdeklődik egy Richards-vezette formula-1-es program iránt, de a válság hátrányosan érintette a brit üzletember kuvaiti partnereit is, így a grandprix.com információi alapján akár a koreai Kia autógyár is érdekelt lehet.

Amennyiben a Prodrive vezér nemet mondana, - szintén Mail on Sunday spekulációjára alapozva - a megmentők közé léphetne a görög hajómágnás Achilleas Kallakis, a Force India tulajdonosa, Vijay Mallya, sőt állítólag Trevor Carlin, a Carlin Motorsport vezetője is, aki szintén rendelkezik már F-1-es tapasztalatokkal.

A Prodrive lehetséges belépését elősegítheti, hogy a múlt hét folyamán a Subaru visszalépett a rali világbajnokságtól, így jelentős kapacitás szabadul fel a csapat berkein belül, hiszen a japán gyár sikerei jelentős részben az angolok szerepvállalásának volt köszönhető.

"Ez körülbelül a költségvetésünk 20 százalékát érinti, de pénzügyileg szilárd alapokon állunk. A szervezetünk tehetséges és a változásokra gyorsan reagáló, ráadásul a jövő technológiáit kutató autóipari részlegünk is erős" - tette hozzá.

A brit szakember álláspontja szerint a gazdasági válság alapvető szemléletváltást hozott az autósport megítélésében, ő maga mégis nagyon élvezné a visszatérést.

"A motorsport relevanciájával kapcsolatos érzelmek és felfogás megváltozott az elmúlt 6 hét folyamán a drámai gazdasági visszaesés miatt. Nem zárom ki, hogy visszatérek a Forma-1-be, ez valami olyasmi, amit nagyon szívesen csinálnék."

"A nagy kérdőjel viszont ott marad: Nem túl nagy kihívás ez jelenleg? Ez az, amit el kell döntenem" - jelentette ki.

Sajtóértesülések szerint közben a mexikói milliárdos, a világ második leggazdagabb embere, a Telmex telekommunikációs céget irányító, 68 éves Carlos Slim is érdeklődni kezdett a Honda iránt.

(forrás: a5.hu)

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj