A Honda technológiája száműzheti a dugókat

Öt évvel ezelőtt lett bemutatva, hogy miért alakulhatnak ki az autópályákon spontán dugók. A japán autógyártó tud megoldást.

Honfitársainknak köszönhetjük azt a tanulmányt, mely matematikai modellekkel magyarázza, hogy miként alakulhatnak ki olyan dugók az autópályákon, melyekhez nem kell baleset, elütött vaddisznó, vagy a haladó sávban kerékpározó ittas helybéli.

A dologhoz elég, ha egy előző sávban haladó autós elé hirtelen bejön egy kamiont előző kamion, így kénytelen gyorsan fékezni 130 km/h-ról 100-ra. Aki mögötte jön, a reakcióidő okán még nagyobbat fékez, és így tovább, egészen addig, míg be nem áll a forgalom, kilométerekkel hátrébb. A Honda az ilyen esetek elkerülésére dolgozta ki azt a rendszert, mely figyeli a sofőr vezetési szokásait (gyorsítás, lassítás, követési távolság) és ezek alapján méri fel, hogy az adott egyén stílusa okozhat-e ilyen eseteket.

Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes dugó megszüntethető, de azok a személyek, akik nem tartanak kellő követési távolságot, vagy rendszeresen indokolatlanul nagyot fékeznek, esetleg teljesen ritmustalanul vezetnek, a rendszer segítségével kisebb rizikófaktort jelenthetnek, mint korábban, ugyanis a Honda rendszere javaslatokat tesz ezen hibák kiküszöbölésére, vagyis ha úgy vesszük, csiszolja a sofőr vezetési technikáját, és megváltoztattatja a rossz szokásokat.

Elég, ha csak a követési távolságot vesszük figyelembe, ott ugyanis ha ez rendben van, akkor hiába fékeznek nagyot hat autóval előrébb, számunkra ez nem okoz gondot. A japánok szerint a hatékonyságot jelentősen lehet növelni a felhő alapú technológia bevonásával. A jelenlegi vizsgálatok alapján mindez legalább 7 százalékos csökkenést jelent a menetidőben, és három százalékot a fogyasztásban.

forrás: technet.hu

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj