Az eredeti alkatrészek meghosszabbítják autója élettartamát

Szereti Ön az autóját? Mindent megad neki saját nyugalma megőrzése és pénztárcája megkímélése érdekében?

Autószerető emberként sok módját kipróbáltam már a családi kedvenc kényeztetésének. Tiniként, az akkor velem majdnem egyidős első autóm esetében, messze kerültem a márkaszervizeket.

Mára a világ nagyot változott. Betöltöttem a 35-öt, az autók pedig már csak nevükben hasonlítanak akkori társaikra. Mondhatjuk, az első autóm a maiakhoz képest egy kőbalta szintjén állt. Elektronika nem volt benne, a legkomolyabb alkatrésze, amin átfolyt az áram, az elosztója volt. Gyertyáit, légszűrőjét magam cseréltem, a mechanikus alkatrészek javítását pedig bátran rábízhattam egy tapasztaltabb szakira. Elég volt annyi, autószerelő legyen.

Ma, a CAN-BUS-os világban, amikor az autók alkatrészei, lényegében kommunikálnak egymással ez már régen nem elég! Mindent behálóz az elektronika, mondhatjuk mechatronikai forradalmat élünk, és élvezzük a vívmányait. Autóink motorja jóval ideálisabb körülmények között dolgozhat (hála a fejlett ellenőrző és szabályozó rendszereknek), mint elődeik bármelyikében.

Kényelmünket, biztonságunkat és költségeinket is fejlett szabályzórendszerek segítik és óvják. Túl melegen süt a Nap? Nem baj, az automata klíma kellemesen tartja a hőmérsékletet. Csúszós úton durván kezelte az egyik kanyarban a kormányt? Sebaj, az ESP bizonyos kereteken belül kijavítja a vezető hibáját. Hideg téli reggelen kell elindulni lefulladás nélkül? A motorvezérlés a segítségére siet! Emlékszik még, amikor érzés alapján kellett a szívatóval játszani, hogy elég üzemanyagot kapjon a hideg motor a lefulladás elkerüléséhez? Tudja mennyit ivott akkor az autója? Ma biztos lehet benne, az elektronika a szükséges és elégséges szintet tartja. Gond van esetleg az autójával? Rángat? Sokat kezdett fogyasztani? A márkaszervizben számítógépre csatlakoztatják. Ez a lényeg!

Régen találgattak a szakik, a tünetek alapján lépésről lépésre zárták ki a hibaforrásokat. Ki fizette a feleslegesen kicserélt alkatrészeket? Nem a szerelő!

A mai autók működési paraméterei kiolvashatók! Az esetleges hibaüzenetek megjelennek a márkaszerviz számítógépén. Szükség esetén a legfrissebb gyári szoftver kerülhet az autónkba. A mai olcsó kisautókban is több az elektronika, mint a 20 évvel ezelőtti luxuskocsikban. A ma autói nagyon összetett szerkezetek. A legjobb autószerelő sem tud hathatós segítséget nyújtani, naprakész gyári információk, drága célműszerek és a legfrissebb szoftverek hiányában. Kicsit olyan ez, mintha az otthoni számítógépünket egy remek villanyszerelővel kívánnánk megjavíttatni. Rá mernénk bízni? Az autónk esetében miért engednénk meg magunknak ilyenfajta könnyelműséget?

A közelmúltban a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete az MGE kampányba kezdett, a márkaszervizek látogatásának népszerűsítésére. Ennek legfontosabb eleme egy márka független központi honlap. Itt az érdeklődő az összes hazai márka szervizei között válogathat márkánként, területi bontásban. Ennél is hasznosabb a „kérdések” fül elhelyezése az oldalon. Valóban használható tartalmat találunk alatta.

A kampányhoz csatlakozott, s mára egyik oszlopos tagjává vált az 1992-ben (mint Magyarország akkori Honda vezérképviselete, első márkakereskedése és szervize) alapított Honda RM Royal Motor Kft. Megnyitásuk óta több mint 4000 db új Honda személygépkocsit értékesítettek. Számtalan rendezvénnyel kedveskedtek ügyfeleiknek, akik évről évre többen lettek. A szimpla ügyfélszámnál sokkal többet árul el ügyfélközpontú stratégiájukról, az ismételten náluk Hondát vevők aránya: több mint 70 %. Ékes, jó példája ez a kampány valódi mondanivalójának, hosszútávra kell tervezni, s az igazán boldog ügyfelek ragaszkodnak a minőséghez!

A sok, spórolni vágyó autóst hogyan terelhetnénk vissza a márkaszervizekbe? Rendet kell tenni a fejekben! Amíg hazánkban a legfontosabb műszaki paraméter –nonszensz-, de az ár, addig nehéz elmagyarázni autóstársainknak, mi a különbség a 70%-os áron kínált, de hamar elhasználódó, esetleg későbbi károkat is okozó utángyártott alkatrészek és a 100%-os árú gyári darabok között.

Saját példámat tudom felajánlani mindnyájunk okulására. Tavaly, új autómban 3.000km futása után gondos tulajként lecseréltettem az olajat, az olajszűrőt és az üzemanyag szűrőt is. Mivel a pénz számít, hoztam a szűrőket, nem engedtem a gyári beszerelését. A fogyasztásom egy literrel megugrott. Mivel gumicsere is történt, évszakváltás lévén, gondoltam az új gumi ellenállása nagyobb. Tévedtem.

Most az éves szerviz elérkeztével ismét szűrőcserék következtek azzal a különbséggel, hogy most hagytam, gyárit tegyenek be. A fogyasztásom visszaállt. Megérte? Nyertem 3-4000 Forintot a magam által szállított szűrőkön. Buktam néhány órát a keresgéléssel és a beszerzéssel, továbbá száz kilométerenként egy liter üzemanyag árát, átlagban 400 Forintot, vagyis minden ezer kilométer megtételével 4.000 Forintot. Higgyék el, a két szerviz között, jóval többet mentem, mint ezer kilométer. A népi bölcsesség erre az olcsó hús híg levével szokott előhozakodni. Jogosan!

Gondolkodjunk! Autónktól elvárjuk, mindig megbízhatóan vigyen el minket, bárhová is tartunk, s ha leállítottuk, utána pöccre induljon. Mindezért alig kell tennünk valamit, de azt viszont minőségi alkatrészek beépíttetésével tegyük. Megéri!

Írta: Aszódi Ádám

Eredeti cikk és további képek, itt.

forrás: decens.hu

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj