Nyolcszázezer Honda hibrid az utakon

A Honda elsőként forgalmazott hibridet a világon, és bár azóta az eladásokban lekörözték, ez a 800 ezer autó mégis szép teljesítmény.

1999 utolsó heteiben bocsátotta piacra első hibridjét – akarom mondani, a világ első hibridjét – a Honda. Az első generációs Insight a kor ultraáramvonalas divatját követve burkolt hátsó kerekekkel, két üléssel és brutálisan alacsony (3,4 l/100km) átlagfogyasztással vágott neki a világpiacoknak. Ha a Toyota nem építi meg hasonlóan idétlen külsejű, de négyajtós, ötszemélyes, és főleg sokoldalúbb hajtáslánccal szerelt Priusát, talán nem csak a japán furcsaságokat kedvelő ínyencek rajonganának érte.

Pedig az Insight nem sokáig maradt egyedül: 2001 decemberében jött a Civic, három évre rá pedig az Accord hibrid, utóbbi csak Észak-Amerikában. A százezer darabos lélektani határt 2005 áprilisára érték el a Honda hibridjei – nehezen indult be az üzlet. Ahogy azonban az lenni szokott, innen már gyorsan mentek a dolgok. További két év elteltével megvolt a 200 ezres darabszám, újabb két év múlva pedig már 400 ezernél tartottak. Ekkor már az új, mostani Insight hirdette az igét – akarom mondani, az IMÁ-t.

Egy évre rá, 2010 februárjában debütált a CR-Z, októberben pedig a Jazz hibrid: év végére meg is volt a 600 ezer autó. Tavaly csak a japán belpiac kapott újdonságokat (Fit Shuttle, Freed és Freed Spike hibridek), de tizenkét hónap leforgása alatt így is elérték a mostani, 800 ezres szintet.

Jelenleg 50 országban kaphatók a Honda (egy kaptafára készülő) hibridjei. A globális eladások tavaly 30 százalékkal emelkedtek a 2010-eshez képest, Japánban tavaly decemberben már csaknem minden második eladott Honda (45%) hibrid volt.

forrás: technet.hu

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj