A Honda ohioi sebességváltó gyártó üzemében szélturbinák termelnek elektromos energiát

Két turbina fogja biztosítani az üzem elektromos áram szükségletének 10 százalékát

A Honda Amerika sebességváltó gyártó üzem bejelentette, hogy megállapodást kötött a Juhl Wind (Pipestone, Minnesota) vállalattal két ipari méretű szélturbina fejlesztésére, telepítésére és működtetésére, melyek elektromos áramot termelnek az üzem működéséhez.

Amint a turbinák később az év folyamán üzemelni kezdenek, a Honda Russels Point-i (Ohio) sebességváltó üzeme lesz az első autógyártó üzem az Egyesült Államokban, amely villamosenergia szükségletének számottevő hányadát a saját telephelyén működő szélturbinákból nyeri, miközben ebből a megújuló energiaforrásból csökkenti a széndioxid kibocsátást is.

A Honda sebességváltó üzem által készíttetett tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a szélenergia az elektromos áram termelésének költségtakarékos forrása az üzem számára, és a projekt nem befolyásolja károsan a környék élővilágát és a környezetet. A két szélturbina az üzem elektromos áram szükségletének mintegy 10 százalékát fedezi. Az elhelyezkedésük, és a területre jellemző szélviszonyok alapján a két szélturbina együttes becsült energiatermelése évente 10 ezer megawattóra (MWh) lehet.

A mostani, a projekt folytatására vonatkozó döntést egy, az üzem számára elérhető megújuló energiaforrások felmérésére irányuló átfogó, részletes elemzés előzte meg, melyet a Honda 2012 februárjában jelentett be. A turbinák lapátjai megközelítőleg 48 méter hosszúak és 78 méter magas oszlopokon, a Honda sebességváltó üzem saját területén lesznek elhelyezve, amely maximum két turbina elhelyezését teszi lehetővé. Múlt év júniusában a települési önkormányzat építésügyi hatósága jóváhagyta a turbinák magasságára vonatkozó építési övezeti előírásoktól való eltérést.

„Nagyra értékeljük a települési önkormányzat és a helyi lakosság támogatását, amely segít abban, hogy a Honda csökkentse a széndioxid kibocsátást.” – mondta Gary Hand, a Honda sebességváltó üzem elnök-helyettese. „Ez csak egy a lehetséges megoldások közül, melyekkel a Honda keresi a lehetőségeket a környezetre gyakorolt hatások csökkentésére.”

A Juhl Wind lesz a projekt fő fejlesztője, és a két turbina tulajdonosa. A Honda sebességváltó üzemmel kötött megállapodás alapján a Juhl Wind elektromos áramot termel az üzem számára, és felelős a Logan Megyei Elektromos Művekkel kötött hálózati kapcsolati megállapodás, valamint a Buckeye Power vállalattal kötött áramfelvásárlási megállapodás végrehajtásáért is.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy a Hondával a Russels Point üzem szélenergiával történő ellátásán együtt dolgozhatunk.”- mondja Corey Juhl, a Juhl Wind program-fejlesztési elnök-helyettese. „A két szélturbina közvetlenül a gyártó üzem mellé telepítésével a Honda kézzelfogható, azonnali lépéseket tesz a széndioxid kibocsátás csökkentésére.”

A Honda globális méretekben önként vállalta, hogy 2020-ra csökkenti teljes termékskálája, és gyártó létesítményei széndioxid kibocsátását. Ennek keretében a Honda termékek széndioxid kibocsátását 30 százalékkal, a gyártó létesítmények és minden más tevékenység széndioxid kibocsátását jelentősen, a 2000. évi szintre csökkenti.

Ezen új környezetvédelmi célkitűzések megvalósítása érdekében a Honda fokozza erőfeszítéseit, hogy javítsa termékei és gyártási műveletei környezetvédelmi hatékonyságát egész Észak-Amerikában. A szélturbinák telepítése egyike azon számos kezdeményezésnek, melyeknek célja a gyártási folyamatok energiafogyasztásának és a szemétlerakóba elhelyezendő hulladék mennniységének csökkentése.

A Honda környezetvédelmi vezető szerepe

A Honda mind a termékek, mind a gyártási és egyéb műveletek tekintetében az energiahordozók felhasználása hatékonyságának javítását és a széndioxid kibocsátás csökkentését célzó élvonalbeli technológiák fejlesztésének éllovasa.

A Honda ohioi autógyártó üzemei immár hatodik alkalommal nyerték el az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának (EPA) Energia Csillag minősítését, míg az indianai összeszerelő üzem a második műszak beindításával elért energiatakarékossági eredményekért első ízben érdemelte ki a címet.

A Honda Amerika Autógyár Marysville és East Liberty (Ohio) autógyártó üzemeiben az ohioiaknak több, az energiafogyasztás csökkentésére irányuló kezdeményezése fut, mint az energiatakarékos eszközök használata, új autókarosszéria festési technológia alkalmazása és az üzemvilágítás hatákonyságának javítása.

A Honda az egyedüli autógyár, amely Észak-Amerikában 12 LEED-minősítésű (Leadership in Energy and Environmental Design – LEED) „Zöld Épület”-tel rendelkezik, és a 14 észak-amerikai gyártó létesítményükből 10 üzem szemétlerakóba elhelyezendő hulladékot nem termel.

A Honda nemrég jelentette be, hogy 2013 őszén a Marysville-i autógyárban (Ohio) megkezdik az Accord Hybrid sedan gyártását. Ez a Honda Amerika által gyártott harmadik hybrid lesz, csatlakozva a Honda Indiana gyártóüzemben (Greensburg, Indiana) készülő Civic Hybrid és Acura ILX modellekhez.

A Honda számos, a termékeik üzemanyag felhasználási hatékonyságát javító és a széndioxid kibocsátást csökkentő új technológiát fejlesztett ki, mint például a most megjelent 2014-es modell Honda Accord Plug-In Hybrid, a Fit EV, a Civic Natural Gas, és a Honda FCX Clarity hidrogéncellás-elektromos jármű. (Bővebb információ az egyes modellekről http://automobiles.honda.com)

A Honda 2000 óta vezeti a Union of Concerned Scientists (UCS) („Aggódó” Tudósok Egyesülete – a kormányzat tevékenységét figyelő, a kutatás-fejlesztés eszközeinek, forrásainak a környezetvédelem és társadalmi problémák megoldása érdekében történő felhasználását elősegítő nonprofit szervezet) az összes járműtípusra vonatkozó környezet-hatékonysági ranglistáját. Valamint 15 éve folyamatosan az „American Council for an Energy-Efficient Economy” (ACEEE) (Amerikai Tanács az Energia-hatékony Gazdaságért) által jegyzett „Amerika legzöldebb járművei” lista élén van.

A Hondáról

A Honda 1959-ben kezdte működését Amerikában, ahol jelenleg a gyártásban, kutatás-fejlesztésben és értékesítésben összesen 26 ezer főt foglalkoztat, 12,5 milliárd dollár tőkebefektetéssel.

A „termelj a fogyasztóhoz közel” hosszútávú üzletpolitikával a Honda Észak-Amerikában 14 gyártó üzemet tart fenn, melyekben a Honda és Acura gépkocsik széles modell-választékát, autómotorokat és sebességváltókat, Honda terepjáró járműveket, haszonjárműveket például fűnyírókat, általános felhasználású motorokat, kerti munkagépeket gyárt, melyekhez mind hazai, mind globális gyártó-forrásból származó alkatrészeket használ fel.

A régióban található hét – ebből négy az Egyesült Államok területén – Honda autógyár évente 1,63 millió jármű gyártására képes. 2012-ben az Egyesült Államokban értékesített Honda és Acura járművek 90 százaléka Észak-Amerikában készült.

A Honda kutatás-fejlesztési központokat tart fenn az Egyesült Államokban, amelyek az Észak-Amerikában készőlő Honda-termékek nagy részének teljes tervezési, fejlesztési, technológiai előkészítési folyamatát képesek elvégezni.

forrás: hondanews.com

fordította: Colonel

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj