A Honda autógyártó üzemek elnyerték az Energia Csillag minősítést a kiemelkedő energiahatékonyságért

Az ohiói és indianai Honda üzemek a felső 25 százalékban, az indianai üzem a második műszak beindításával elért energiahatékonysági mutatókkal kerül be a körbe.

Az ohioi összeszerelő üzem idén immár hatodik alkalommal nyerte el az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának (EPA) Energia Csillag minősítését, míg az indianai összeszerelő üzem a második műszak beindításával elért energiatakarékossági eredményekért első ízben érdemelte ki a címet.

A Honda Amerika Autógyár Marysville és East Liberty (Ohio) összeszerelő üzemeiben az ohioiaknak több, az energiafogyasztás csökkentésére irányuló kezdeményezése fut, mint az energiatakarékos eszközök használata, új autókarosszéria festési technológia alkalmazása és az üzemvilágítás hatákonyságának javítása.

A Honda Indiana Autógyár Kft. (Honda Manufacturing of Indiana Limited Liability Company), a Honda legújabb üzeme az Egyesült Államokban úgy nyerte el az elismerést, hogy a teljes kétműszakos összeszerelésre 2011. októberében történő áttéréssel jelentősen javította energiahatékonyságát. Amikor 2008-ban beindították a termelést, az új üzem energiatakarékos működése érdekében a Honda legújabb technológiáit vezette be, és szemétlerakóba elhelyezendő hulladékot nem termelő létesítményként indult.

„A Honda gyártási tevékenysége energiatahatékonyságának javítására kiemelt figyelmet fordítunk annak érdekében, hogy csökkentsük tevékenységünk környezetre gyakorolt hatásait” – mondta Karen Hoeyob, aki a Honda észak-amerikai környezetvédelmi kezdeményezéseit vezeti. „Létesítményeink energiahatékonyságának javítása érdekében komoly kihívást jelentő célokat tűztünk ki, és számítunk minden Honda alkalmazott tevékeny részvételére üzemeink hatékony működtetésében, valamint az energiahatékonyság javítását szolgáló lehetőségek feltárásában és végrehajtásában.”

Az Energia Csillag minősítés azt fémjelzi, hogy egy üzem az energiagazdálkodás tekintetében a nemzet autó összeszerelő üzemeinek felső 25 százalékához tartozik. Az EPA értékelésének alapja az egy autó előállítására felhasznált energia, és olyan egyéb tényezők, mint az autó nagysága, és a termelés üteme.

„Nemzetünk ipari létesítményei energiahatékonyságának javítása a környezetünk védelme érdekében kiemelten fontos” – jelentette ki Jean Lupinacci az Energia Csillag Kereskedelmi és Ipari osztályának vezetője. „Az üzemcsarnok padlójától az igazgató tanács szobájáig a szervezetek létesítményeik hatékonyabbá tételével mutatják az utat és nyerik el az EPA Energia Csillag minősítését.

A Honda által az elmúlt években bevezetett kulcsfontosságú intézkedések

Elektromos áram és földgáz képezik az autóösszeszerelő üzemek teljes energiafelhasználásának 95 százalékát, és a Hondának több kezdeményezése fut a fosszilis energiahordozók felhasználásának környezetre gyakorolt káros hatásai csökkentésére, közöttük a széndioxid és más üvegházi hatást előidéző gázok mennyiségének csökkentésére.

A Honda Amerika Autógyár Kft. Indiana a gyár legmodernebb energiatakarékos technológiáit alkalmazta, mikor 2008-ban egy műszakban beindította az autógyártást. A teljes kétműszakos gyártás 2011-es beindításával az üzemre tervezett energiahatékony technikai megoldások lehetővé tették az energiahatékonyság magas szintre emelését.

A festőműhely technikai kialakítása lehetővé teszi a hőmérséklet-szabályozott levegő mennyiségének optimalizálását, a hő visszanyerését és a szellőzőrendszerből távozó levegő újrafelhasználását. Az indianai gyár egy szükségletekhez igazodó épület fűtés-hűtés-világítás rendszert is üzemeltet.

Világítás

Mindkét Ohio-ban működő autó összeszerelő üzem kiemelt figyelmet fordított a viágítás energiahatékony korszerűsítésére, a kevésbé hatékony T-12 (hagyományos) fénycsöves világítást T-8, T-5 (modernebb, energiahatékonyabb fénycsöves) és LED világító rendszerekkel váltották fel, ami 20 százalékkal csökkentette a világítás energiafelhasználását. Ugyancsak kiváltották a mágneses gyújtótekercses/stabilizátoros fém-halogén világítótesteket a takarékosabb impulzusgyújtású kerámia fém-halogén vagy fluorescent világítótestekkel. A korszerűsítés eredményeként azt várják, hogy a világítás energiafelhasználása 2012-ben átlagosan 15 százalékkal csökken.

Autó karosszéria festés

A Marysville-i üzem az 1. gyártósoron a merítéses festéshez új festékanyagot használ, mely az elektrosztatikus fürdőben kevesebb elektromos energiát igényel. A 20 százalékkal kevesebb – 6.7 Kwh helyett 5.3 Kwh karosszériánként – elektromos energia felhasználás mellett az új technológia 20 százalékkal kevesebb öblítővíz felhasználását igényli, ami a vízszállító motorok/szivattyúk megterhelését is csökkenti.

Az East-Liberty üzemben 2009-ben indult karosszériafestés korszerűsítési program 2012-ben folytatódott, az alapozó festőműhely alapterülete 40 százalékkal csökkent, és új festőrendszert helyeztek üzembe kevesebb robottal. Az East Plant-i üzem összes korszerűsítési programja befejeztével az energiahatékony karosszériafestés 2013-ra évente 3800 tonnával kevesebb széndioxid kibocsátását eredményezi.

Üzemi géppark megújítása, energiafelügyelet

Az East Liberty-i üzem egy 1350 tonna kapacitású, 0,68 kwh/tonna fajlagos energiafelhasználású ipari hűtőberendezést 0.54 kwh/tonna fajlagos energiafelhasználásúra cserélt, ami 20 százalék energiamegtakarítást eredményezett. Egy a nem-termelési szükségleteket kielégítő levegőkompresszor cseréjével ugyancsak növelte az energiahatékonyságot.

A Marysville-i üzem energiafelhasználásának folyamatos mérése az alkalmazottak számára lehetőséget nyújt az elektromos áram felhasználásának folyamatos figyelésére, a termelési folyamatban éppen nem érintett gépek/fogyasztók kikapcsolására.

Energia Csillag

Az EPA 1992-ben vezette be az Energia Csillagot, amely egy önkéntes, piaci-alapú partnerség az üvegházhatást előidéző gázok energiahatékonyságon keresztül történő csökkentésére.

Mára az Energia Csillagot megtalálhatjuk 60 különböző terméken csakúgy, mint a EPA által meghatározott szigorú energiahatékonysági követelményeknek megfelelő lakóházakon, kereskedelmi, ipari épületken.

Az elmúlt 20 évben az amerikai családok és vállalkozások az Energia Csillag segítségével összesen mintegy 230 milliárd dollárt spóroltak meg a közüzemi számlákon, és 1.7 millió tonna üvegházhatást előidéző gáz kibocsátását előzték meg.

Az ipari létesítmények Energia Csillag minősítésére vonatkozó további információkért látogassanak el a www.energystar.gov/labeledbuildings weboldalra.

A Honda környezetvédelmi vezetőszerepe

A Honda a hatékony üzemanyagfelhasználás és a széndioxid kibocsátás csökkentésére irányuló feljesztések éllovasa.

2006-ban a Honda az első autógyártóként jelentette be a teljes globális autóflottára, autó-motor sport járművekre, erőgépekre, valamint a gyártó létesítmények globális hálózatára kiterjedő, széndioxid kibocsátás önkéntes csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit. 2011-ben a vállalat bejelentette, hogy termékeinek széndioxid kibocsátásának szintjét a 2000. évi szinthez viszonyítva 2020-ra 30 százalékkal csökkenti.

A Honda az egyedüli autógyár, amely Észak-Amerikában 12 LEED-minősítésű (Leadership in Energy and Environmental Design – LEED) „Zöld Épület”-tel rendelkezik, és a múlt évben bejelentették, hogy a 14 észak-amerikai gyártó létesítményükből 10 üzem szemétlerakóba elhelyezendő hulladékot nem termel.

forrás: hondanews.com

fordította: Colonel

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj