Tartósteszten a Honda kis hibrid kupéja

Miután fájó szívvel visszaadtuk legutóbbi tartósteszt-autónkat, a félig űrhajó-félig trolibusz-félig Corolla Toyota Priust, ugyancsak nagy tanakodásba kezdtünk, mi legyen a következő. Felmerültek olcsó családi autók és izgalmas, sportos, erős kocsik, de végül még a legelvakultabb BMW és Dacia-pártiak is meghajoltak a Haladás Szelleme előtt. Eldöntöttük: az általunk megszokott dugattyús-füstölős autózás alapjait akkumulátorsavval marató forradalomból, az elektromos autózás hajnalából továbbra sem maradhatunk ki. Nem hátrálunk!

Az elektromos autó még nem nagyon (nagyon nem) ért ide

Természetesen az elektromos autókat is forgalmazó importőröket kerestük meg először, de azzal kellett szembesülnünk, hogy ezek a kocsik még jó ideig nem válnak a magyar utcakép meghatározó szereplőivé. Igazi, nem csak sajtóközleményekben szereplő magyar Ampera ki tudja, mikor lesz, C-Zeróból, iOnból, i-Mievből csak pár, hosszú távon nem nélkülözhető példány van az importőröknél.

A Nissan Leaf, ami oly jellemző módon hagyta hidegen a magyar, környezetvédelemmel és közlekedéssel foglalkozó szakpolitikusokat, valójában még nem ért ide, a nagyon-nagyon urbánus Revával pedig valahogy eleve nem akartunk tartósan, vegyes üzemben közlekedni.

A dízel-hibridek cammogva érkeznek

Bár egyes gyártók 2-3 literes fogyasztással hitegetik az európai piacot, melyet új dízel-hibrid autójuk majd játszva teljesít, azt kell mondjuk, egyelőre ez a technológia sincs olyan nagyon közel a hazai autóvásárlókhoz.

Valószínűleg Sólyom László szíve választottja, a 3008-as Peugeot lesz majd az első kocsi, amit dízel-hibridként is bemutatnak itthon, ezt alighanem a Citroen DS5 követi majd. 2013-ra várjuk a Volvo V60 hibridet.

HHH - Három Hibrid Honda

Sebaj, ha nincs villanyos, hát van másik hibrid! A Porsche Panamera vagy a VW Touareg, netán az X6-os BMW méregdrága luxus-hibrid változatai nem igazán jöttek szóba: olyan kocsit szerettünk volna tartósan nyüstölni, ami minél több olvasónk számára elérhető alternatíva. Hamar képbe került a Honda.

A Honda három olyan kocsit is forgalmaz itthon, amelyben vállvetve dolgozik a benzin- és a villanymotor. A CR-Z kis kupé, az Insight kompakt ötajtós és a Jazz kisautó motorterében nem a legfejlettebb hibridrendszer dolgozik ugyan, cserébe a kocsik ára barátságosabban alakul, mint például a bonyolultabb, műszakilag igényesebb és nagyobb üzemanyag-megtakarítást elérni képes Toyota hibrideké.

A technikai hátrányt a Honda olyan hibridautóval próbálja kiegyenlíteni, ami neki áll igazán jól, és elsőre senkinek nem az jut eszébe a kocsi láttán, hogy biztos nagyon takarékos: egy kis sportos kupéval. Egy ilyet kaptunk első tartós tesztalanyként a Hondától, három hónapra. (Utána jön majd az Insight, 2012 harmadik negyedévében pedig a Jazz hibridváltozata.)

CR-Z: Izgalmas, sportos, mégis használható

A CR-Z-vel szerzett első saját tapasztalatainkról másfél évvel ezelőtt, a hazai bemutatón számolhattunk be. A kis pszeudo-sportkocsi már akkor is nagyon tetszett, bár már akkor is sejthető volt, hogy nem ezzel éri majd el legnagyobb eladási darabszámait itthon a Honda. Pedig sokkal használhatóbb, mint amilyennek látszik, sőt: sokkal használhatóbb, mint legendás elődje, a CRX kupé volt.

A látványos formatervű, fürge kis ragadozó halakat idéző CR-Z nagyjából akkora belteret kínál, mint a MINI alapmodellje. Elöl szélesebb, hátul keskenyebb, a csomagtartója nagyobb, de laposabb - használati értékük hasonló. Jellemük persze egészen más: a MINI jópofa retroautó, ami sokakat megfog, a CR-Z pedig vérbeli Honda, szűk, de elkötelezett rajongói körrel.

A hátsó ülések leginkább csak (kisebb) gyerekeknek alkalmasak: hétéves lányomat gyerekülés nélkül viszem benne hátul, mert magasítóval nem fér be, viszont már jó neki az öv. A KRESZ szerint ilyet lehet: "A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni: ... ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető").

Képek, videók és a cikk végéhez klikk ide.

forrás: vezess.hu