CR-Z - A HBKM teszt

Külső-belső

Gyöngyház fehér (pearl) szín. Szalonban áll. Eleje szép, oldalsó sziluett szintén. Kissé hosszú első túlnyúlás, lehetne nagyobb a tengelytáv valamicskét, ez jót tenne a belső térnek...ami csak elöl van.

Hátsó ülések: felejtős, Lóri feje sem fért el benne hátul.

Csomagtartó: viccesen apró, pedig befért volna nagyobb, hisz defektjavító szett van benne... Hátsó ülések előrehajtásával használhatóvá bővíthető.
Szép első lámpák, lámpatestek, jópofa led-es nappali menetfény lámpák, melyek gyújtásra erősen világítanak, tompított felkapcsolásával fényerejük automatikusan csökken.
Műszerfal modern, civices, kissé túljátszott (nekem).

Kormány apró, jól kézre áll, rajta minden kezelőszerv jól elhelyezve (hifi, tempomat, BT). Zenét nem próbáltam.

Anyagok minőségiek, ülések szépen formázottak, tág határok között állíthatóak elöl...nekem is nagyon kényelmes úgy a fej, mint a lábtér. Ez utóbbi kifejezetten tágasnak mondható. Szűk kesztyűtartó, nagyon szép váltó, rövid úton jár, pontos, S2-esre hajaz, valódi fém fejrésszel bőrözve és a nyakrésznél is fémhatású. Tapintásra kellemes műanyagok, szépen varrott bőr a kormányon. Üléshuzat több részből áll, a külső kissé túl műanyagos.

195/55R16-os Bridgestone Potenza. RE 050A gumik. Hátsó kerekeknél a nyomtáv lehetne szélesebb, így kissé bent állnak a kerekek.

Szép tükrök, jópofa ajtónyitó fülek, csendesen, minőségi hatást keltve csukódó ajtók, pontos illesztések.
Motortér nem zsúfolt, Jazz-féle akksi... Beleférne valami komolyabb cucc is, akár K20 is...

Extrákkal szépen felspékelve, ennek tükrében nem is annyira felárazott.

Küllemre és minőségérzetre 10/8, elöl kényelemre 10/9, hátul -1, csomagtartó sportkocsis méretű..
Praktikum 10/3.
Egyedi összetéveszthetetlen design, főleg elölről.

Menetpróba

Amit álló helyben le lehet írni, tesztelni, azt Feri korrektül leírta, sok hozzáfűzni valóm nincs, talán csak annyi, hogy szerintem szinte minden irányból jól mutat a kocsi, kivéve hátulról. Nekem kicsit morbid a viszonylag keskeny utascella, társítva a kidomborodó hátsó sárvédőkkel, melyekben viszonylag bent ülnek a kerekek. Egy kis nyomtávszélesítés jót tenne a gépnek hátul, bár, lehet, hogy nekem akkor sem tetszene. De, hát ízlések és pofonok, lehet, hogy a többségnek bejön...

A felszereltségre nem lehet panasz – szép, igényes a kidolgozás, jók a színek (ezen az utasteret értve), tényleg kényezteti a lehetséges két személyt, többen beülni reménytelen.
Az ülések oldaltartása és anyagválasztása nagyon jó , a kocsit Bridgestone Potenza RE050A gumikkal szállítják (japán gyártmány!) 195-ös méretben, így a tapadásra nem lehet panasz.
Sajnos írom is rögtön a negatívumot: A futómű megegyezik az Insight futóművével, tehát hátul torziós merev tengely figyel, ennek valamennyi nyűgjével együtt.

A kocsi start gombbal indul, 3 program közül lehet választani a műszerfal kapcsolóival:

Econ, Normál, Sport.
A stabilitás program külön kapcsolóval kiiktatható – csak álló helyzetben!

Econ módban indultam, természetesen a VSA a teljes próba alatt kikapcsolt állapotban volt  (picit hazudok, mert egyszer bekapcsoltam, de erről majd később).
Nos, ez a mód nagyon ismerős lehet annak, aki vezetett Insight-ot, maga a dögunalom, roppant könnyű kormány, lomha gázreakciók, a motort nem engedi el a leszabályozási fordulatszámig (6400 rpm. körül) , hanem olyan 5000 rpm-nél vége a dalnak, a klímát roppant takarékosan használja, minden lehetséges pillanatban tölti az akkumulátorait, a villany motor csak besegítget, különösebb teljesítményt nem ad le.
Ezt a módot csak megrögzött fogyasztásra gyúróknak tudom ajánlani, de akkor minek egy sportos kinézetű coupe?

Normál mód: Ezt én teljesen fölösleges szolgáltatásnak tartom, ugyanis semmi értelme sincs!
Kb. úgy megy a kocsi, mint egy Civic Hybrid, a kormány és a gázpedál úgy működik, mint Econ módban, viszont kihasználható a teljes fordulatszám tartomány, a klíma normálisan üzemel, a villanymotor érezhetően többet segít, aztán ennyi...

Sport mód: Na, itt változik meg a világ, hála Isten!
A kormány túlszervózása megszűnik, élményszerű kapcsolat az úttal, a kocsi prímán kézben tartható, jól irányítható, precíz, jó visszajelzésekkel. A gázpedál nem késlekedik, azonnali, gyors gázreakciók!

Egy kis "hibát" azért éreztem, ha az ember gyorsan vált az amúgy példa értékűen precíz, rövid úton járó 6 sebességes váltóval, a gázelvétel után a fordulat nem esik olyan gyorsan vissza, mint kellene. Persze, aki lassabban vált, valószínű, hogy észre sem veszi, engem kicsit idegesített az E gáz késlekedése gázelvételkor.
A villanymotor teljes teljesítményével és nyomatékával besegít, valóban dinamikus autózást tesz lehetővé, ebben gyökeresen különbözik a Civic Hybridtől és az Insight-tól. Egyszerűen élmény vezetni, persze, a maga módján. Ilyenkor is visszatölt az akksikba, működik a rendszere.
Maga a váltó egy álom, ilyet eddig az S2000-ben, Feri TL-jében és a saját RSX-emben tapasztaltam meg.

Szóval ezért nem értem a " Normál" módot, mert takarékosoknak ott az "Econ", szerintem normál, kissé sportos autósoknak a " Sport", a köztes állapot létjogosultsága számomra érthetetlen. (asszonynak bevásárolni?).

Általános: A fékek jók, nagyon jól adagolhatók, a váltóról írtam, a futómű alap esetben nagyon barátságos, kissé feszes, de ezzel együtt szépen elnyeli az úthibákat, az utastérben semmi sem zörög, kellemesek a beszűrődő hangok, az embernek jó érzése van vezetés közben, a kocsi masszívságot sugall, és az is, a karosszéria nagyon merev.
Jól gyorsul, érzetre teljesítményben a 7.gen 1,6 Sport Civic és a 8.gen 1,8 Ufo Civic között van.

Most jön a fekete leves:
Örökölte az Insight instabilitását (megindul a hátulja) gyors kanyarokban!
Itt ugye már nem lehet ezt a gumikra fogni, mert az RE050A-k tökéletesen fognak, inkább a hátra pakolt akksik súlya, illetve a számomra gyatra torziós merev hidas hátsó futómű számlájára írható ez.
Na, itt próbáltam ki a mecseki szerpentinen bekapcsolt VSA-val, nem sokat számít, akkor is egy pillanatra megindul a feneke. Ez, bizony egy kevésbé rutinos vezető esetén problémát jelenthet.
Persze, próbálgattam, mit is lehet tenni. Ezt, már kikapcsolt VSA-val, természetesen.
Meg lehet úszni a dolgot!
Abban az esetben, ha úgy viszem be kanyarba a kocsit, hogy nem átvitorlázok lendületből a kanyaron, hanem használva a gázt, némileg sportosan erővel viszem be a kocsit, kigyorsítva, az első kerekekre a kanyarbemenetnél is adva némi vonóerőt ez a probléma gyakorlatilag megszűnik!
Itt csak az a "pici" probléma, hogy ezt a leendő vásárlók közül ki meri megtenni...
Összességében:
A kocsi abszolút nem szélérzékeny ­– stabil, kellemes vezetni.
Hogy sportkocsi-e? Nem.
Illetve az, ha a többi kereskedelemben kapható hybrid modellel vetjük össze.
Jópofa, aranyos, kellemesen vezethető autó, szerencsére nyújt vezetési élményt és élvezetet, viszont csak abszolút 2. autónak tudom ajánlani.
A tesztfogyasztásom a kijelző szerint 5,8 l-volt, pedig nyúztam, tehát ez nagyon jó érték!
Csak, sajnos az ára az, ami jelentősen leszűkíti a lehetséges vásárlói réteget, ezért nem tudom, hogy sikeres modell lesz-e hazánkban.
(szerintem sajnos nem)

Írta: Hondadoc, ÖregKergyu

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj