Új, többkamerás rendszer a Hondákba

A Honda Motor Co., Ltd. bejelentette, hogy kifejlesztett egy olyan többkamerás rendszert, ami több, széles látószögű CCD kamera képét mutatja a navigációs képernyőn, így csökkenti a holtterek méretét, és segít mind az úttesttel párhuzamos, mind a garázsban történő parkolásban, valamint hozzájárul a biztonságos és kényelmes vezetéshez a hármas kereszteződésekben, ahol korlátozott a kilátás, vagy a keskeny utakon. Ezt a többkamerás rendszert először a vadonatúj Odyssey modellnél alkalmazzák, amit ez év októberében terveznek piacra dobni Japánban.
A többkamerás rendszer részét képezi négy széles látószögű CCD kamera, melyek a jármű elején, hátulján és a visszapillantó tükrökön találhatók. Az új rendszer szintetizálja a kamerákból érkező képeket, és megjeleníti ezt a szintetizált képet a navigációs képernyőn, valamint egyéb kiegészítő információkat is, például a segédvonalat, ami a jármű kormányállás alapján számított útvonalát jelzi, vagy a referencia vonalat, ami a jármű és a közeledő más járművek közötti távolságot mutatja. Ez segíti a vezetőt parkolás közben, javítja kilátását a járműből és segít elkerülni az ütközést keskeny utakon.

A biztonságra vonatkozó egyedülálló megközelítésére alapozva a Honda kutatásokat és fejlesztéseket végez az aktív biztonság jegyében különböző, a kilátást javító technológiák terén. 2001-ben a Honda bevezetett egy tolatókamera-rendszert, ami javítja a kilátást hátrafelé tolatás közben. 2003-ban a Honda kifejlesztette az adaptív fényszóró rendszert (AFS), ami éjszaka jobb megvilágítást biztosít kanyarokban. 2004-ben a Honda kifejlesztette az intelligens éjjellátó rendszert, ami jelzi a jármű haladási irányába eső, vagy azt megközelítő gyalogosokat, és figyelmezteti a vezetőt ezekre éjszakai autózás közben. Ezek a technológiák már működnek a jelenleg forgalmazott Honda járművekben.


A többkamerás rendszer konfigurációi


- Elülső kamera
- Oldalsó kamerák (visszapillantó tükrökön mindkét oldalon, infravörös közeli LED-el az utas oldalán)
- Hátsó kamera
- ECU kamera


A többkamerás rendszerről

Parkoló asszisztens– segíti a vezetőt az úttesttel párhuzamos és a garázsban történő parkoláskor

A teljes kép és a parkolási útmutató megjeleníthető ugyanazon a képernyőn. Az instrukciók segítségével könnyen és pontosan lehet manőverezni az autóval.

honda_parkol1

 

Ezen a képen pontosabban kivehető a jármű környezete és a jármű mögötti terület. A segédvonal és a referencia vonal segítenek a vezetőnek megállapítani a pontos parkolóhelyet.

honda_parkol2

 

Kilátás segítés – tovább csökkenti a jármű előtti és melletti holtterek méretét a háromágú kereszteződésekben, vagy az éles kanyarokkal tarkított keskeny utakon.

honda_parkol3

 

A 180 fokos kép segít a vezetőnek megbizonyosodni arról, hogy egyik oldalról sem fenyegeti veszély.

honda_parkol4

 

A képen pontosabban kivehető a jármű környezete és a jármű előtti terület. A projekciós vonal segít a vezetőnek megbizonyosodni a haladási irányról.

honda_parkol5

 

Segítség a szűk helyen történő manőverhez – segít a vezetőnek lehúzódni az útról, vagy elkerülni az ütközést keskeny utakon.

honda_parkol6

 

A képen jobban kivehető a jármű két oldalán elhelyezkedő terület. A referencia vonal segít a vezetőnek megbizonyosodni arról, hogy a különböző akadályok milyen távol vannak.

honda_parkol7

(forrás: honda.hu)