Futurisztikus hidrogén-sportkocsi a Hondától

Meghökkentő formájú tanulmányautót mutatott be a Honda a Los Angelesi Autószalonon. Az FC Sport koncepció érdekessége nemcsak egyedi frontrésze és gigantikus hátsó túlnyúlása, hanem meghajtása is, villanymotorját ugyanis üzemanyagcella táplálja. honda_koncept1
Tüzelőanyagcellás prototípust már szép számmal készített a Honda, sőt, a teljes értékű családi autóként használható FCX Clarity első példányait már lízingelhetik maguknak a szerencsések a tengerentúlon. A japán gyártó ezúttal egy sokkal izgalmasabb karosszériába ültette a jövőbe mutató hajtásrendszert: az FC Sport koncepció megjelenése ellenére igazi környezettudatos tanulmányautó.

A hidrogént elektromos árammá alakító üzemanyagcellát és az elektromotort, amely az FCX Clarity modellben már megtalálható, ezúttal egy lapos, áramvonalas formájú, alacsony súlypontú sportkocsiba ültették a Honda mérnökei. Az FC Sport karosszériája ráadásul igazán egyedi: nem csak frontrésze szokatlan, de hatalmas hátsó túlnyúlásához hasonlót se nagyon láthattak még az autószalonok látogatói, talán a Spyker modelljei lehetnek hozzá foghatók. A far egyébként a légellenállási tényező javításán felül más szereppel is bírt, ide került az üzemanyagcella hűtőrendszere, de itt helyezték el a hidrogéntartályokat is, amelyeket a látvány kedvéért élénk kék színűre fényeztek az egyébként fehér autón.

Maga az üzemanyagcella és az elektromotor különösen alacsonyra került, hogy a jármű súlypontját menetviselkedése szempontjából ideálisan tarthassák. Ez az utastér szempontjából is előnyös, az FC Sport tanulmányautó belső tere ugyanis tágasabb, mint a hasonló karosszériájú szuper-sportkocsiké. A Honda sportautója háromszemélyes, hasonlóan, mint a McLaren korábbi szuperautójáé. Középen kapott helyet a vezető, aki ezért akár versenyautóban is érezheti magát, de két utasát is magával viheti, számukra ugyanis mellette, kissé hátrébb alakítottak ki még két ülőhelyet.

Már most szinte biztosra mondható, hogy az FC Sport ebben a formájában nem valósul meg, ám mivel a Honda már korábban elkötelezte magát, hogy környezettudatos sportkocsit épít, a koncepció egyes részletei feltűnhetnek a jövőben megjelenő újdonságokon.

Eredeti cikk és még több kép, itt.

(forrás: a5.hu)

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj